Aktion för halva lönen mot hela kostnaden.

Till Jan Björklund!

Du vet inte vem Bruz är, men jag vet vem du är. Mitt namn är i alla fall Bruz Barell och har passerat 60 i år. Förutom att vara sysselsat i fas 3 på heltid så jobbar jag deltid med att söka ett riktigt arbete! Jag läste att du tycker att vi som blir arbetslösa ska få halverade löner för att få en lägre arbetslöshet. Jag visste redan sen tidigare att du och jag har helt olika syn på samhället men det överraskade mig att du inte alls ser situationen för oss tidigare löntagare på arbetsmarknaden.

Jag kan inte låta bli att undra om du helt missat månadens rapportering om hur dåligt tidigare löntagare behandlas? Den här gången gällde det flera kvalificerade Fas 3 personer, men det är knappast en unik händelse, utan snarare en passande beskrivning för hela situationen i allmänhet för oss tidigare lönearbetare. Låt mig få dra ett par exempel för dig om hur riktigt illa det kan gå för en anställd. En diplomerad ingenjör får börja med att städa. En examinerad ekonom hamnar i förskolan för att socialisera barnen. En lärare som blir övertalig börjar som Fas 3 på sin tidigare skola, nu som stöd i den icke pedagogiska verksamheten.

Men det behöver inte ens gå riktigt snett för att det ska gå dåligt för Fas 3:an. De får ju behålla halva sin tidigare lön och efter två år en garanterad plats i kön till socialtjänsten.

Vi i Fas 3 har några frågor. Varför skulle jobben bli fler om ersättningen blir lägre? En arbetsgivare anställer väl ändå först när de har en efterfråga på arbetsuppgifter? Varför bara begränsa sig till de utförsäkrade, Jan? Om du verkligen tror att det här är ett modernt recept på jobb varför inte sämka ersättningen ytterligare för det skulle ju då skapa ännu mer arbetstillfällen. Varför ställa olika bidragstagare mot varandra? Varför ska halva inkomsten bort när hela hyran och matkostnaden finns kvar? Vi i Fas 3 kanske har fått allt om bakfoten, men du vill väl inte kombinera halvering av vår inkomst med att betala andra halvan av vår hyra och matkostnad? För annars få vi det svåt att få livet att gå ihop. Att förlora halva lönen har den effekten – speciellt när den redan är låg, Jan.

Du får gärna ge oss ett vettiga svar eller själv visa att det går utmärkt att leva på ett sånt experiment innan du börjar experimentera med mitt och hundra tusentals andra tidigare anställdas liv. Eller är svaret att vi ska fortsätta med det vi gör i fas 3 när Folkpartiet nu vill ställa motkrav på de som får socialbidrag?

Folkpartiets framtidsvision är " Halva lönen ska klara hela kostnaden!"

Må väl på din hela lön Jan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0